Kezdőlap Szolnok Turisztikai értéke Szolnoknak a gulyásfesztivál

Turisztikai értéke Szolnoknak a gulyásfesztivál

Nagykorú lett a szolnoki gulyásfesztivál. A sok elismerés és díj mellett 2016 decemberében a Földművelésügyi Minisztériumban megkapták a HÍR védjegyet (Hagyományok-Ízek-Régiók), ami a helyi termékek elismerését jelenti. A Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület az “alföldi marhagulyás csipetkével” recepttel pályázott. A díjat Csányi Sándor vette át, akivel a beszélgetést a múlt felidézésével kezdtük.

– Tizennyolc éve fut a fesztivál. Mondhatjuk, hogy fut, hiszen tízezrek látogatják. Milyen ötletből született?

 Mindig bosszantott, ha a turizmusról volt szó a vidék mindig másodlagos szerepet töltött be. Egy nem túl sikeres vállalkozás után kidolgoztam egy fesztiválötletet, amit a gulyáshoz kötöttem és öt évre terveztem. Úgy gondolom ma már turisztikai értéke Szolnoknak a gulyásfesztivál.

 

-Minden év új ötleteket kíván vagy később maga a hangulat, a programok, a baráti főzőcske is elég volt a szervezéshez?

 A mai világban ez nem elég. A turizmus komoly gazdasági ágazattá vált, így hihetetlen konkurenciaharc van a városok között. Ma már ott vagyunk az elsők között, de nem volt egyszerű ide eljutni.

-Kik a legnagyobbak?

 Baja volt a legelső, ők találták ki a szabadtéri főzőversenyt, de említhetem a békéscsabai kolbászfesztivált. Mára átalakultak a fesztiválok, a legtöbb nem a versenyről szól, de nagyon fontos hogy adózzunk a magyar ételeknek.

-Ki lehet emelni egy sikeres évet?

Mindegyik más, de a legérdekesebb az az év volt, amikor a honvédség 2003-ban a Duna után, kérésünkre Szolnoknál a Tiszán is megépítette az “Európai-hidat” azaz egy pontonhidat. 120 ezerig számoltuk az embereket a hídon. De az utóbbi években is az 50-60 ezres létszám megvan.

-Szolnok fejlődik, szépül, de a turizmus területén még van tennivaló. Ön is így látja?

 Nehéz ma turistát idecsábítani. Szolnok valóban szép, egyre több a program és jó lenne, ha sokan itt költenék el a pénzüket. Hozzánk tizenöt országból jönnek vendégek, de nem igazán van olyan esemény, hogy a harmadik napot is itt töltsék. Egy biztos, hogy minden vendégemnek nagyon tetszik a város. Ma már van repülőmúzeumunk és úgy tudom, több fejlesztés előtt áll a megyeszékhely.

-A Szolnoki Gulyásfesztiválok Egyesületének elnöke, zsűrizni jár, szakmai tanácsot kérnek Öntől itthon és külföldön, tévéfellépésekre hívják.

 Igen, nem gondoltam az elején, hogy majd így befolyásolja az életem a fesztivál.  Megmondom őszintén a pozitív gondolkodás a lényeg. Mindig azt néztem, hogyan lehet kilábalni a bajból. Mindig van kiút. Sokat kell dolgozni a háttérben, sokat kell tanulni, tapasztalni. Ki kell emelnem, hogy a város támogatását mindig élveztük, ami nagy segítség.

Végezetül Csányi Sándor elmondta, hogy a cél az, hogy az alföldi gulyásfőzés hagyománya hungarikum legyen. És mi kell a jó gulyáshoz? Nem a fűszereken van a lényeg, hanem a legfontosabb a jó alapanyag, a jó birkahús.