Kezdőlap Széchenyi Új iroda nyílt a városrészben

Új iroda nyílt a városrészben

Ünnepélyesen is átadták a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun Szolnok Megyei Egyesületének az irodáját a Hild Viktor utcában, ami nem csak hét ember munkahelye lett, hanem egy referencia iroda is, amit szívesen mutat majd az egyesület elnöke, Pesti Zoltánné az érdeklődőknek.

Az egyenlő esély hozzáférést biztosítani kell, mondja az elnök. Itt megvan a vezetősáv, a megfelelő szélességű ajtók, a világítótestek vibrálódás mentesek, de megvan a természetes megvilágítás is.

– Amit a szemünk nem ad meg, azt a fülünkkel és a tapintásunkkal pótoljuk – mondja Pesti Zoltánné. Erre itt a hangstúdió, ahol készülnek a hangos térképek. 37 intézményt választottunk ki, bejártuk a buszpályaudvartól a vasútállomásig az utat, hogy el tudjuk vezetni a sorstársakat, hol, milyen akadályokra számíthatnak. A hivatalok belső teréről is készülnek térképek, ezek mind fenn lesznek a weboldalunkon.

A legtöbb intézmény nem készült még fel a vakok és gyengénlátók fogadására, de vannak jól felkészített munkatársak, akik segítenek.  Ismerjük a jogszabályt, de tisztában vagyunk azzal, hogy kevés a pénz a megvalósításra, de addig is amit tudunk magunk megoldunk – mondja az elnökasszony. Az irodák kialakítása több mint 4 millió forintba került, amit pályázati pénzből, illetve támogatásokból sikerült finanszírozni.

A statisztikai adatok felsorolva elmondta, hogy a megyében több mint 2000 súlyosan látássérült személy él, akik valamilyen ellátásban részesülnek. Valószínű a számuk több. Szolnokon 100 főről tudnak, de a tapasztalat azt mutatja, hogy négyszer annyian is lehetnek.

Riasztónak tartja azt, hogy eddig leginkább a 65 év felettiek keresték az egyesületet, de ma már a 30-40 év közötti korosztály is súlyos szembetegséggel küzd. Ennek okát a környezetünk szennyezettségében, a nem odafigyelésben látja, árt a stressz, és amit megtehetnénk mi magunk is, tornáztatni, dolgoztatni a szemünket. Egy külföldi tanulmány azt mondja, hogy 2030-ban minden második ember szemüveges lesz a földön.

Az egyesület a Móra Ferenc úti irodája mellett, most már a Hild Viktor úton is várja a megyében élőket, a két helyiségben összesen 13 főt foglalkoztatnak. A foglalkoztatás tekintetében Jász-Nagykun-Szolnok megyében évek óta jobb az arány, mint az ország más területein. Ezt javítva és a sorstársak jobb segítése érdekében a jövőben szeretnének eljutni a megye mind a 78 településére – fejezte be a tájékoztatást Pesti Zoltánné.

vskház