Kezdőlap Széchenyi Új képviselőjelölt a Széchenyin

Új képviselőjelölt a Széchenyin

A 3. számú választókerületben az októberi önkormányzati választásokon új névvel találkozhatunk. Szalay Ferenc polgármester, aki 1994 óta a városrész önkormányzati képviselője, összeférhetetlenség miatt nem indulhat, így helyette Rehó Jánost indítja a FIDESZ-KDNP.

– Gyimesbükkön született, más lett a környezet, az élet, a tempó. Mi volt az első szembetűnő változás?

Gyimesbükk jóval kisebb település, onnan kerültem Budapestre, hatalmas változás volt. Otthon kántoriskolába jártam, ahol naponta másfél óra volt csak a szabadidő, szigorú rendet és erkölcsöt kellett betartani. Rájöttem gyorsan, hogy itt nem tudok mindenkinek köszönni az utcán, de sajnos azóta látom, hogy sokszor a szomszédok sem köszönnek egymásnak. Sikerült átlendülni, de sok mindennel nehéz volt szembesülni.

– A gyimesi értékekből mit tud átadni a gyermekeinek?

Minden nyáron hazamegyünk és a hatéves fiamon már látom, hogy tetszik neki az, amikor megyünk fel a hegyre kaszálni, hogy ott vannak a tehenek, készül a sajt. Szeretném ezeket az értékeket, azt a nyugalmat, a természet szeretetét átadni, úgy gondolom, hogy ez utat mutat, ezekből sok mindent meríthetnek majd.

– Munkája, hivatása pedagógus és edző. Hogyan boldogul az itteni gyermekekkel?

Azt látom, hogy itt mindent tiltanak, a gyerek csak azt hallja, hogy ezt nem szabad, azt ne tedd, nem érek rá. Ez nem helyes. Azt kell, hogy mondjam, nem is a gyerekekkel a nehéz, inkább többször a szülőkkel. Csak egy példát mondok. Erkölcstant tanítok és az egyik nap azt a feladatot adtam a gyerekeknek, hogy este kapcsolják ki a tévét, és kérjék, hogy beszélgessenek kivel mi történt aznap. 30 gyerekből 8 mesélte el, hogy otthon vevők voltak erre.

– Indul az önkormányzati választáson, itt a lakótelepen.

Azt szeretném, hogy amit kaptam, többszörösen visszaadjam. Amikor Szolnokra költöztünk sok mindennel szembesültem, de hála a Jóistennek sikerült mindig segítőkész emberekkel találkoznom. Csak úgy, maguktól segítettek, mint ahogy ezt otthon láttam.

Tanárként is van felelősségünk, hiszen nem csak tanítunk, hanem nevelünk is. Bízom abban, hogy a diákjaimnak akkor is tudok majd segíteni, ha kikerülnek az iskolapadból, mint képviselő. Ez lehet a cél. Itt élek a városrészben, és első kézből szembesülök a gondokkal, örömökkel. Az utóbbi években szépült a város. Tudom, hogy sokan mindennapi gondokkal küzdenek, de a szépséget, a változást kevesen veszik észre. Azt hiszem, hogy a városrész sokat fejlődött, és talán Szolnok más részén élők irigykednek is, hogy itt minden megtalálható. Bölcsőde, óvoda, iskolák, gimnázium, boltok. Kényelmesen élünk. Akik itt élnek, talán nem értékelik mindezt annyira.

– Mit szól a család a döntéshez?

Támogatnak, otthon pedig büszkék rám. De ez egy lehetőség, majd a választóktól függ, hogy elfogadnak-e, számítanak-e a segítségemre. Létrehoztam a közösségi oldalon egy Széchenyi-lakótelepi fórumot, szeretnék ott is kapcsolatot teremteni az emberekkel. A problémák mellett az örömökről is jó lenne itt olvasni.

reho2

 

Rehó János 1985-ben született Gyimesbükkön. Gyulafehérvári tanulmányai után került 2003-ban Budapestre a Balassi Bálint Intézetbe, majd 2005-ben felvételt nyert a Testnevelési Egyetemre, ahol megismerkedett feleségével. 2010-től dolgozik a Széchenyi körúti Általános Iskolában, illetve a Szolnoki MÁV utánpótlás focistáival foglalkozik. Azt mondja, odahaza, ha valaki 25 évesen nőtlen, az már öreglegény. János követte a hagyományt, időben nősült, és három gyermekükkel, Bendegúzzal, Jankával és Bulcsúval itt élnek a lakótelepen. Felesége, aerobikedző, szintén a Piros iskolában dolgozik.