Kezdőlap Széchenyi Újjászületik az Alcsi-Holt-Tisza

Újjászületik az Alcsi-Holt-Tisza

Az elmúlt évtizedekben az Alcsi-Holt-Tisza alapvető rendeltetése – tartalék vízbázis, belvíz befogadása, öntözővíz biztosítása, horgász-, rekreációs és sport célok kielégítése – veszélybe került. Az Alcsi-Holt-Tisza a szőke folyó szabályozásával, mederátvágással jött létre 1857-ben. A 14 kilométer hosszú, átlagosan 105 méter széles, legfeljebb 4,5 millió köbméter víz befogadására alkalmas a holtág.

Célegyenesbe fordult a szolnoki Alcsi-Holt-Tisza revitalizációját lehetővé tevő, megközelítően 400 millió forintos KÖTIVIZIG projekt, miután megtörtént a munkaterület átadása. A kivitelező Vízép-Kör Kft.  a jövő év nyarára fejezi be a vízszint mintegy félméteres átmeneti csökkentésével együtt járó, „fiatalító” beavatkozásokat, melyeknek köszönhetően évtizedre biztosítható a kor követelményeinek megfelelő vízminőség, és a hatékony vízgazdálkodás műszaki háttere. A kivitelezés előkészítéseként körülbelül fél kilométeres partszakaszon szükségessé vált a stégek elbontása.

A fejlesztés kiterjed a tiszai vízbevezetés és vízoldali zsilip, valamint a mentett oldali zsilip és ellennyomó medence felújítására, az Alcsi fedett csatorna polimerbetonnal való bélelésére, az Alcsi szivattyútelep és a rávezető csatorna felújítására, a vízpótló útvonal rekonstrukciójára, továbbá partbiztosítási és partrendezési munkálatokra. Az utóbbi beavatkozások miatt ideiglenesen szükséges a vízszint mintegy 50 centiméteres csökkentése.

A munkálatok során átmeheti forgalomkorlátozásra lehet számítani.

(L. Z.)