Kezdőlap Széchenyi Vigyáznak ránk, a városrész rendjére, tisztaságára

Vigyáznak ránk, a városrész rendjére, tisztaságára

Nyáron megalakult a Szolnok Város Polgárőr Egyesület Széchenyi-városrész csoportja. Az egyesületi tagok közösen a városi rendőrkapitányság rendőreivel látnak el szolgálatot azért, hogy nyugodtan és biztonságban közlekedhessünk az utcán, a köztereken.  A egyesület elnökéve, Bódi Andorral beszélgettünk.

– Júliusban alakult a csoport 15 fővel, többségük itt él a lakótelepen. A szolnoki egyesületben 85 polgárőr dolgozik, de a Széchenyi-csoportunk mellett van Szandaszőlősön és a Kőrösi úton is egy-egy csoport. Érdekesség, hogy Szolnokon 18 hölgy is tagja az egyesületnek, a mi csoportunkban, itt a városrészben pedig négyen vannak.

Hogyan működnek a lakótelepen?

 – Általában minden nap van kerékpáros szolgálat, ketten járnak a kollégák. Nagy a területünk, hiszen a Meggyes-telepen keresztül, a kertes házak is hozzánk tartoznak teljesen ki a Nefag telepéig. Akkor dolgoznak az emberek, amikor szabadidejük van. Hétvégén gépkocsival járunk, akkor az egész város területét ügyeljük.

Kik azok, akik feláldozzák  a szabadidejüket?

 – Nehéz ezt megfogalmazni. Van aki a szabadsága idején is lejön. Úgy érzik, úgy érezzük, hogy tenni szeretnénk azért, hogy biztonság legyen, az értékeink megmaradjanak, ne essenek a vandálok áldozatául. A legtöbb polgárőrnek van családja, talán az ő biztonságukért is szívesen töltenek el pár órát a területen. Sokan vannak sajnos, akik csak követelőznek, vagy éppen panaszkodnak, hogy mennyi a rongálás, a szemét, de ellene semmit nem tesznek. Azt, hogy ki, mennyi időt tölt el itt, azt a szabadideje határozza meg. Van aki egész évben 100 órát sem, de vannak, akiknek az éves teljesítése az ezer órát is meghaladja. Hangsúlyozom, hogy ez önkéntes munka, polgárőreink nem kapnak pénzt. Aki idejön, az valóban elhivatott ezért a munkáért. Amiből fenntartjuk magunkat, az a polgármesteri hivatal és a szponzorok támogatása, és éppen ezért minden felajánlást örömmel fogadunk.

Milyen problémákkal találkoznak?

 – Sajnos most az új parkok esnek áldozatul a rongálásnak. Remélem,  hogy a most kezdődő iskola leköti a fiatalok erejét és idejét. Általában a hétvégék is nyugodtak,  este tíz után szinte elnéptelenedik a lakótelep, talán a hajnalok zűrösebbek, amikor nem egészen józan állapotban jönnek haza a fiatalok.

Mit tud tenni egy polgárőr, ha szabálytalanságot lát?

 – Ha éppen kukát rugdos az illető, akkor ott azonnal rendbe tetetjük vele, de ha komolyabb a probléma, és nincs velünk rendőr, akkor a kiérkezéséig feltartóztatjuk a szabálysértőt. Sajnos már többször előfordult ilyen.

A szökőkút melletti parkban beszélgetünk éppen, amikor egy hajléktalan érkezett.

 – Négyen, öten mindig vannak a lakótelepen  – mondja Bódi András. Sajnos éjszakánként iszogatnak, padon alszanak, szemetelnek, de lehet őket kezelni. És kéregetnek, mint most is.

polgiőrkicsi

Bódi Andor 16 éve van kapcsolata a polgárőrséggel, azt mondja, már nem is emlékszik, hogyan került ide. A segíteni akarás, a másokra figyelés, a biztonság megteremtése hozhatta az egyesületbe, és dolgozik érte azóta is. A Széchenyi-csoportnak a városrészben dolgozó körzeti megbízottakkal közös irodájuk lesz,  ahol keddenként fogadóórát  tartanak majd. Várják a büntetlen előéletű, új tagok jelentkezését, akik egyéb vizsgálatokon is átesnek, mielőtt felvételre kerülnek.

Kéthetente  csoportmegbeszéléseket tartanak, ahol a városrész önkormányzati képviselői is részt vesznek, és amikor teheti, a város polgármestere, Szalay Ferenc is jelen van. Itt kiértékelik a munkát, megbeszélik az elmúlt időszak problémáit, mit kell másképpen csinálni, milyen feladatok várnak rájuk.