Wednesday, May 22nd, 2024

Magyarország büszkélkedhet az EU legnagyobb geotermikus rendszerével

Magyarország kihasználja a geotermikus energia erejét, amely számos előnyt kínál fenntartható energiaforrásként és csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok iránti igényt.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem lendületet vesz Magyarországon. Az Európai Unió legnagyobb geotermikus rendszere lakó- és kereskedelmi épületeket lát el energiával Szegeden, Budapesttől 160 kilométerre.

A geotermikus energia évszázadok óta használatos, azonban ez a megújuló energiaforrás megújult figyelmet kap mint fenntartható megoldás az elektromos áram előállítására, valamint fűtési és hűtési alkalmazásokra.

Szeged a helyi távfűtési szolgáltató javaslatára indította el a projektet, miután felvetették, hogy a geotermikus energia képes lehet leváltani a város régi, a 1980-as évek elejéről származó gázműködtetésű rendszerét.

„A cél a gázfelhasználás körülbelül 50 százalékos csökkentése,” mondta Tamás Medgyes, a Szegedi Távhőszolgáltató Zrt. üzemeltetési igazgatója.

Medgyes vezetett körbe az Euronews csapatát a létesítményben. A 27 kutat, 16 fűtőművet és 250 kilométernyi elosztócsövet magába foglaló új rendszer kiaknázza a föld alatti hőenergiát és meleg levegővé alakítja.

„Szegeden télen elég rossz a levegő minősége. A város legnagyobb CO2-kibocsátója a távfűtési rendszer. Ez a cég 40 éve természetes gázon működik. Az elmúlt két-három évben áttértünk ezt a gázalapú rendszert geotermikusra,” tette hozzá Medgyes.

Mi a geotermikus energia és hogyan használják?
A geotermikus energia a Föld magjának hőjéből származik, amely a Föld középső rétegében, a köpenyben tárolódik. A Föld magja és felszíne közötti hőmérséklet-különbség folyamatos hőáramlást eredményez a középpontból a Föld kérgéig.

A Föld kérgében szilárd sziklák, ásványok és víz található, amelyek hozzávetőlegesen 370°C-ra vannak felmelegítve. A forró geotermikus víz kiaknázásához a mérnököknek lyukakat kell fúrniuk, néha több kilométer mélységig.

„A geotermikus víz egy különleges típusú víz, amely a Föld által van felmelegítve. Így felszívja a geológiai terület hőjét. Amikor kivesszük az eredeti területből, ezt a vizet többféle célra használhatjuk,” magyarázta Tamás Ezsiás, a MedWater Kft. projektmenedzsere.