Wednesday, May 22nd, 2024

Magyarország fontolóra veszi az üzemanyagárak beavatkozását, mondja a gazdasági miniszter

Magyarország kormánya megfontolja az üzemanyagárak csökkentésének érvényesítését, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felülvizsgálja a regionális átlagárakat, mondta Marton Nagy gazdasági miniszter a Világgazdaság üzleti napilapnak.

Nagy múlt héten nyomást gyakorolt az üzemanyag-szállítókra, hogy az üzemanyagtöltő állomásokon az árakat közelebb hozzák a közép-európai átlaghoz, ami része a kormány szélesebb körű árszabályozási beavatkozásának, miután az Európai Unióban a legrosszabb inflációs hullám söpört végig.

„A kormány türelme fogyóban van… Úgy gondoljuk, hogy a helyi üzemanyagárak 7%-tól 9%-kal magasabbak a regionális átlagnál” – mondta Nagy az interjúban.

A miniszter múlt csütörtökön találkozót hívott össze a Magyar Benzinkutak Szövetségének és a MOL olaj- és gázipari csoport képviselőivel, miután Magyarországon az üzemanyagárak literenként 642 forintra (1,75 dollár) emelkedtek, ami meghaladja a regionális átlagot.

A KSH ebben a hónapban közzéteszi az üzemanyagárakat és azok átlagait a szomszédos országokban, mondta Nagy az interjúban.

„Ezután a kormány képes lesz döntést hozni arról, hogy beavatkozik-e az üzemanyagpiacra vagy sem” – tette hozzá.

A magyar kormány 2022 decemberében megszüntette az üzemanyagár-plafont, miután az import hiánya és a pánikvásárlások üzemanyaghiányhoz vezettek, és ígéretet tett arra, hogy ismét beavatkozik a piacba, ha az üzemanyagárak meghaladják a regionális átlagot.

(1 dollár = 367,5 forint)