Tuesday, May 21st, 2024

Világjátékok magyar színterén: Nomád Játékokra kvalifikáló versenyek Magyarországon

A Magyar Köbere (Kokpar) és Hagyományos Sportok Szövetsége kvalifikációs versenyeket tartott Albertirsán, hogy kiválassza azokat a sportolókat, akik részt vesznek az ötödik Világ Nomád Játékokon, amelyek szeptember 8-14 között kerülnek megrendezésre Asztanában – tájékoztatott a Kazah Külgazdasági Minisztérium április 23-án.

Az eseményen a résztvevők kiemelték a hagyományos játékok kulturális örökségének megőrzésének fontosságát, amely magában foglalja a török világ hagyományos versenyeit is.

A versenyzők íjászatban, lovasíjászatban, lándzsaharcban lóháton, lándzsaharcban gyalog, lovasbirkózásban és solymászatban vettek részt.

A Budapest székhelyű Magyar Köbere (Kokpar) és Hagyományos Sportok Szövetsége együttműködik a Világ Etnosport Konföderációval.

A világ nomád játékok sportprogramjába a legutóbbi tárgyalások alapján, amelyeket Sadyr Japarov és Kasszim-Zsomart Tokajev elnökök folytattak Asztanában, bekerült a kirgiz kok boru is – számolt be róla a Kazinform április 21-én.

A versenyek lovasversenyeket, hagyományos birkózásformákat, szellemi játékokat, harcművészeti versenyszámokat, íjászatot, nemzeti madárvadászatot, népi játékokat, mint a Togyzkumalak (kilenc golyó), és egyéb etnikai sportokat foglalnak magukban.

Eddig 75 ország delegációja erősítette meg részvételét a Világ Nomád Játékokon. Mintegy 3000 résztvevő több mint 100 országból vesz részt, és közel 1000 önkéntes segíti a játékok lebonyolítását.