Tuesday, May 21st, 2024

Kiemelkedő Gazdasági Növekedés Hazai és Nemzetközi Összehasonlításban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a magyar gazdaság 2024 első negyedévében újra lendületet vett. Az éves alapon számított bruttó hazai termék (GDP) növekedése 1 százalékot ért el, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékos bővülést mutatott.

Gergely Suppan, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza kijelentette, hogy a rendelkezésre álló nemzetközi adatok alapján a magyar gazdasági növekedés kiemelkedő a nemzetközi összehasonlításban, és egyértelműen az élmezőnyhöz tartozik.

Negyedéves szinten a magyar gazdasági növekedés jelenleg az EU második legmagasabbja, megelőzve olyan országokat, mint Spanyolország, Portugália, Csehország, Belgium, Franciaország, Németország és Ausztria – emelte ki a vezető közgazdász.

Éves szinten az ország növekedése szintén vezető pozícióban van, a harmadik legmagasabb éves növekedési rátával az EU-ban, megelőzve Portugáliát, Belgiumot, Franciaországot, Lettországot, Olaszországot, Csehországot, Németországot és Ausztriát.

Gergely Suppan hozzátette, hogy az EU negyedéves alapon 0,3 százalékkal, míg éves alapon 0,5 százalékkal növekedett. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság több mint 2,5-szeresen teljesített jobban a negyedéves alapon, és majdnem 3,5-szeresen az éves alapon, mint az EU. Ez azt jelenti, hogy a gazdasági felzárkózási folyamat folytatódhat és akár fel is gyorsulhat – mondta. A kormány célja, hogy idén újra elérje a 2,5 százalékos növekedést, és jövőre még magasabb, 4,1 százalékos ütemre kapcsoljon. A kedden közzétett gazdasági eredmények jó alapot szolgáltatnak erre – áll a közleményben.

Az M1 hírcsatornán kedden délután tett jelentésében Suppan elmondta, hogy az első negyedévi GDP adatok több elemzőt is megleptek. A számok azt mutatják, hogy a recesszió Magyarországon egyértelműen véget ért. „A turizmus és a vendéglátás határozottan hozzájárult a gazdaság teljesítményéhez, és az év elején már látható volt a kiskereskedelmi fordulat, valamint a hitelezési helyzet javulása is, köszönhetően az állami támogatásoknak és a hitelkamatok csökkenésének” – jegyezte meg.