Friday, June 14th, 2024

Magyar Küldöttség Látogatása Izlandon, a Geotermikus Innováció Világvezetőjénél

Attila Steiner, az Energiaügyi és Klímapolitikai Államtitkár, valamint Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának Stratégiai Helyettes Vezetője találkozót tartott Gudlaugur Thór Thórdarsonnal, Izland Környezetvédelmi, Energiaügyi és Klímaügyi Miniszterével Reykjavíkban a geotermikus energia alkalmazhatóságáról. Az izlandi példa figyelemre méltó, hiszen az ország az összes háztartási és ipari áram- és fűtési igényét megújuló erőforrásokkal és zöld energiával elégíti ki.

Az ötödik alkalommal megrendezett Izlandi Geotermikus Konferencia kiváló alkalmat biztosított a résztvevőknek, hogy megismerjék a világ vezető geotermikus energiát alkalmazó országának technológiáit. Az izlandi legjobb gyakorlatok bizonyítják, hogy a geotermikus hő nemcsak stabil energiaforrás, hanem olyan zöld energia is, amely pozitív hatással van az életminőségre – számolt be a Magyar Nemzet.

A találkozón szó esett a közelgő Nemzeti Geotermikus Stratégiáról is, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország az elsők között reagáljon az Európai Parlament januári határozatára, amely a szektorba történő beruházások felgyorsítását sürgeti, erősítve ezzel Magyarország pozícióját a nemzetközi geotermikus szektorban. Steiner Attila államtitkár az Arctic Green Partnership Forumon is felszólalt, és rámutatott, hogy a júliusban kezdődő magyar EU-elnökség egyik kiemelt témája a geotermikus energia lesz.

A küldöttség megjegyezte, hogy a jelenleg kidolgozás alatt álló Nemzeti Geotermikus Stratégia intézkedései révén a geotermikus energia a magyar zöld gazdaság kulcságazatává válhat. A jelenlegi hazai energiafelhasználás 6,4 petajoule-ja az évtized elejére megduplázódhat. A jövő a zöld energiában rejlik, és annak jobb kihasználása erősíti az energiafüggetlenséget, hozzájárul a kibocsátásmentes energiatermelés növeléséhez, és megfizethető szinten tartja az energiaárakat.

A program során a küldöttség megismerhette Izland jó gyakorlatait és innovatív megoldásait, és felfedezte az ország híres Krafla erőművét, ahol a világ legforróbb geotermikus kútját fúrták. A küldöttség betekintést nyert a geotermikus energia izlandi hasznosításának összetett módjaiba, a kiterjedt távfűtéstől kezdve a melegházi zöldségtermesztésig.

2022 őszén a Nemzetgyűlés új jogi keretet fogadott el a geotermikus energia kutatására, kitermelésére és hasznosítására. Ez támogatja Magyarország energiafüggetlenségét környezetbarát és fenntartható módon a geotermikus energia fokozott felhasználásával. Az új szabályozás sikerének bizonyítéka, hogy 2023-ban a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága közel 100 érvényes kutatási engedély iránti kérelmet kapott. A beindított beruházásoknak köszönhetően 2035-re az éves földgázhelyettesítés elérheti az 1-1,2 milliárd köbmétert.