Friday, June 14th, 2024

A cseresznyeszezon korábbi kezdete Magyarországon

Magyarországon az idei cseresznyeszezon korábban kezdődött a szokásosnál, mivel a korai fajták szüretelése már május közepén megkezdődött. Várhatóan a legtöbb magyar cseresznye június elejére kerül a piacra.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szövetség (FruitVeB) piaci áttekintése szerint ígéretes betakarítás várható az idén, bár az időjárási körülmények, különösen az érési időszakban tapasztalható csapadék befolyásolhatják a végső hozamokat. A magyarországi cseresznyeszüretek történelmileg 10 000 és 15 000 tonna között mozogtak. Annak ellenére, hogy az idei hozam előrejelzése ilyen korai szakaszban nehéz, a korábbi két-három évhez képest várható veszteség kisebb, és a jelenlegi becslések szerint körülbelül 12 000 tonnás betakarítás várható.

Az időjárási viszonyok azonban jelentős hatással lehetnek a végső eredményekre. A gazdák és szakértők remélik, hogy az idei kedvezőbb időjárási körülmények javítják a hozamokat, így a magyar cseresznyék magas minőségben kerülhetnek a piacra.

A cseresznyeszezon korai kezdete azért is fontos, mert lehetőséget nyújt a magyar termelőknek a korábbi értékesítésre, amely előnyt jelenthet a piacon. A helyi piacokon és exportban is növekvő keresletre számítanak, ami a gazdák számára pozitív kilátásokat jelent.

Összességében az idei cseresznyeszezon ígéretesnek tűnik Magyarországon, és a gazdák bíznak benne, hogy a kedvező időjárási körülmények segítenek a jó minőségű és bőséges termés elérésében.