Friday, June 14th, 2024

CRRC létrehozza a vasúti járművek gyártó létesítményeit Magyarországon

Az IT, logisztikai és energetikai vállalat, az Acemil aláírt egy együttműködési megállapodást a CRRC Zhuzhou Locomotive Co. vállalattal, amely magában foglalja a mozdonyok vásárlását és a magyarországi gyártókapacitás közös létrehozását. Ez a megállapodás egy újabb fontos lépés a két ország közötti gazdasági és technológiai együttműködés megerősítésében.

A felek megállapodtak abban, hogy négy közös központot hoznak létre Magyarországon. Ezek a központok a vasúti járművek gyártása, karbantartása, vasúti szakoktatás és kutatás-fejlesztés terén fognak működni. A tervek szerint ezek az intézmények nemcsak a hazai, hanem a régiós piac igényeit is kielégítik majd.

Az Acemil május 10-én bejelentette, hogy korábban megállapodást kötött a CRRC Shandong Co. vállalattal is, közös kocsi összeszerelési és gyártási tevékenységek folytatására Magyarországon. Ez a megállapodás további lehetőségeket nyit meg a hazai vasúti járműgyártás fejlesztésére és a helyi munkaerő foglalkoztatására.

A bejelentés azután történt, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Budapesten május 9-én. A találkozón a felek megállapodtak arról, hogy a magyar vasúti terveket felveszik Kína „Egy övezet, egy út” kezdeményezésének infrastruktúra-projektjei közé. Ez a kezdeményezés célja, hogy növelje a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokat Kína és Európa között.

A CRRC és az Acemil közötti együttműködés várhatóan számos előnnyel jár majd Magyarország számára. A közös gyártó létesítmények létrehozása munkahelyeket teremt, és hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez. Emellett az új központokban végzett kutatás-fejlesztési tevékenységek elősegítik a technológiai innovációt, és növelik az ország versenyképességét a nemzetközi piacon.

A vasúti járműgyártás területén Magyarország már most is jelentős szerepet játszik a régióban. A CRRC és az Acemil közötti megállapodások tovább erősítik ezt a pozíciót, és lehetőséget adnak arra, hogy az ország a vasúti technológia egyik központjává váljon Európában. Az új gyártókapacitások nemcsak a belföldi igényeket szolgálják ki, hanem exportlehetőségeket is nyitnak a környező országokba.

A közös projektek részeként a magyar szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a legmodernebb technológiák és gyártási folyamatok fejlesztésében. Ez hozzájárul a hazai munkaerő szaktudásának növeléséhez és a helyi ipar versenyképességének javításához. A vasúti szakoktatási központok létrehozása pedig biztosítja, hogy a jövőben is rendelkezésre álljon a megfelelően képzett munkaerő a vasúti járműgyártás területén.

Összességében a CRRC és az Acemil közötti együttműködés jelentős lépés Magyarország számára a vasúti járműgyártás fejlesztésében és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítésében. Az új gyártó és kutatási központok létrehozása hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez, munkahelyeket teremt, és elősegíti a technológiai innovációt.