Tuesday, May 21st, 2024

Magyarország-Kína befektetési csúcstalálkozó az újrahasznosítható energia együttműködésére összpontosít

Magyar és kínai iparági vezetők, valamint kormánytisztviselők gyűltek össze kedden a 2024-es Magyarország Újrahasznosítható Energia Üzleti Befektetési Csúcstalálkozón, hogy megvitassák az együttműködési lehetőségeket, bemutatva a két nemzet közötti gazdasági kapcsolatok elmélyülését.

Ünneplve Kína és Magyarország diplomáciai kapcsolatainak 75. évfordulóját, valamint a Magyar Befektetési Promóciós Ügynökség (HIPA) 10. évfordulóját, Karbuczky Gergely, a HIPA igazgatóhelyettese és műveleti vezetője optimistán nyilatkozott a magyar-kínai kapcsolatok jövőjéről.

Tavaly Magyarország rekordmennyiségű, 13 milliárd euró (14,1 milliárd amerikai dollár) külföldi közvetlen befektetést kapott, amelyből 7,6 milliárd euró kínai befektetőktől származott, a HIPA által közzétett adatok szerint.

Holicza Péter, az Európai Unió ügyeiért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár-helyettes az Energetikai Minisztériumban, elmondta, hogy Kína és Magyarország közötti gazdasági együttműködés az elmúlt öt évben 8,5 milliárd euró befektetést, 33 projektet és több mint 13 000 munkahelyet eredményezett kínai befektetők részéről.

„Mélységesen értékeljük az együttműködést a gazdasági és energetikai szektorokban,” mondta Holicza, említve Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi látogatásának jelentőségét Kína déli részén, Shenzhenben, és előre látva Magyarország potenciálját fontos szereplőként a globális akkumulátorgyártási iparban Kína támogatásával.

„A minőségi kapcsolatok erőssége Kínával kulcsfontosságú segítség az energia- és klímacélok eléréséhez,” tette hozzá.

Sun Xiaoyu, a Shenzheni Városi Kereskedelmi Iroda Gazdasági és Kereskedelmi Irodájának vezető képviselője Európában, kiemelte Kína és Magyarország közötti növekvő kereskedelmi kapcsolatokat, valamint Shenzhen hozzájárulását Magyarország újrahasznosítható energia szektorához.

„2023-ra Kína és Magyarország közötti import és export elérte a 14,52 milliárd amerikai dollárt. Tavaly az összes import és export volumene 2,6 milliárd amerikai dollárra rúgott,” mondta Sun.